AERIAL NIDRA

Het beoefenen van Yoga Nidra wordt over het algemeen gedaan liggend op de mat, waarbij je geruime tijd in eenzelfde houding stil op de grond ligt. En hoewel we dit zo comfortabel mogelijk maken door het lichaam te ondersteunen met bolsters en dekens en ook door de ondergrond zo zacht mogelijk te maken, kan het toch zijn dat jouw lichaam na verloop van tijd wat begint te protesteren.

In Aerial Nidra beoefenen we de traditionele Yoga Nidra liggend in het Aerial Yoga doek. Je wordt volledig gedragen door het Aerial Yoga doek en het doek vormt zich helemaal om jouw lichaam. Het doek ondersteunt jou daar waar jij ondersteuning nodig hebt en geeft ruimte aan het lichaam om te ontspannen en weg te zinken naar mate de Yoga Nidra vordert. Het vormt een cocon om jou heen, een veilige ruimte waarin je nog meer ontspanning en rust kunt ervaren.

Vanuit de traditionele yoga traditie wordt rust gezien als iets wat alleen van binnen gevonden kan worden. Dat betekent dat we moeten leren om te ontspannen en ons lichaam en geest in harmonie brengen. Tenzij je alle soorten spanning kunt loslaten, kun je nooit volledig ontspannen. Zelfs wanneer we slapen, draaien gedachten en zorgen rond in ons hoofd, waardoor gespannen personen vaak moe wakker worden. De beoefening van Yoga Nidra is de wetenschappelijke methode om tot rust te komen in de verschillende lagen. Tijdens de beoefening van yoga nidra ontspannen we niet alleen, maar we herstructureren onszelf van binnenuit.

Yoga Nidra is slaap met een vleugje bewustzijn. Het is een toestand tussen waken en dromen in. Tijdens Yoga Nidra open je de diepere lagen van het bewustzijn. Op dit moment, nu je dit leest, gebruik je je intellectuele geest, de meest oppervlakkige laag van het bewustzijn. Wanneer je je ontspant, openen de lagen van het onderbewuste en het onbewuste. Dit zijn de sterkste krachten in het menselijk lichaam.

Yoga Nidra is geen kwestie van concentreren. Sterker nog, je hoeft je helemaal niet te concentreren, laat alleen je gedachten meebewegen van punt naar punt en probeer bewust te blijven van wat je ervaart. Wees niet streng voor jezelf, je hoeft jezelf niet te dwingen volledig stil te blijven liggen. Het belangrijkste in Yoga Nidra is alleen maar jezelf bloot te stellen aan de instructies die je hoort en te observeren welke ervaringen ontstaan zonder dat je je daar een mening over vormt of je ermee verbindt.

In de huidige maatschappij zijn heel veel mensen overprikkeld als gevolg van allerlei soorten stress. Hierdoor raakt het zenuwstelsel volledig uitgeput. In yoga nidra draaien we dit proces om. Via de ontspanning van het lichaam, helpen we uiteindelijk ook de diepere lagen ontspannen. De totale systematisch ontspanning van Yoga Nidra staat gelijk aan uren gewone slaap zonder bewustzijn. Het beoefenen van 1 uur Yoga Nidra kun je vergelijken met 4 uur reguliere rust.