YIN YOGA

“Yin Yoga is floor postures held for a few minutes at a time. It’s goal is to decompress the joints.” -Paul Grilley

Dit is de simpelste uitleg van wat Yin Yoga is. De meeste vormen van yoga in het westen tegenwoordig zijn dynamisch en actief, gericht op slechts de helft van het lichaam: de musculaire helft, de ‘yang’ weefsels. Yin Yoga geeft ons de mogelijkheid om op de andere helft van het lichaam te focussen, de diepere en stuggere ‘yin’ weefsels: onze pezen, gewrichten, diepe fasciale netwerken en zelfs onze botten. Al onze weefsels zijn belangrijk en moeten aandacht krijgen in onze training en beweging, zodat we optimale balans en vitaliteit kunnen bereiken in ons lijf.

Yoga in het algemeen en Yin Yoga meer specifiek heeft fysieke, mentale, emotionele en energetische invloed op ons lichaam en welzijn. Afhankelijk van de practice kan het een sterker vertegenwoordigd zijn dan het ander. Hoe je yoga beoefent is dus minstens zo belangrijk als wat je doet.

In yoga hebben we het heel vaak over ‘stretchen’ en ‘rekken en strekken’. In Yin Yoga willen we eigenlijk meer spreken over het uitoefenen van een bepaalde hoeveelheid stress ten opzichte van het weefsel in het doelgebied. Stress staat voor spanning, voor een bepaalde kracht die invloed kan uitoefenen waardoor de vorm van een object kan veranderen. En dat is nu precies wat we doen met Yin Yoga en de invloed die we uitoefenen op ons weefsel.

“The functional purpose of Yin Yoga is the rebound.” -Paul Grilley

Een van de directe effecten van yin yoga is de verandering in de balans en samenstelling van het (bind)weefsel. Dit is wat je ervaart in de ‘rebound’, de ontspanning na een yinhouding. Dat kan een zwakker gevoel geven, een gevoel van kwetsbaarheid. Dat moment wil je je lichaam de kans geven voor de rehydratatie die plaats vindt in het weefsel.

Nieuwsgierig geworden? Op de lessen-pagina kun je vinden wanneer je een les kunt proberen.