MYOYIN

Myofascial is een samenvoeging van 2 woorden: myo, dat zijn de spieren en fascia, dat is het bindweefsel. MyoFascial Release (MFR) zijn stretchingtechnieken met als doel de spanning en eventuele pijn in het lichaam te verminderen, waardoor je je vrij(er) kunt bewegen.

Deze technieken zijn gebaseerd op de verschillende triggerpoints in het lichaam. Wanneer het fascia wordt gemasseerd, worden er endorfines vrijgegeven in de bloedbaan, waardoor de pijn en spanning vermindert. Endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers en een belangrijk onderdeel in het ervaren van geluk. Ze worden daarom ook wel gelukshormonen genoemd.

Er zijn 2 verschillende methodes: Direct -> in deze techniek oefen je directe druk uit op een bepaald gebied. De druk is groter dan bij de indirecte methode. Geleidelijk aan reik je dieper in het gespannen weefsel totdat je een bepaalde mate van ontspanning of release ervaart. Indirect -> in deze techniek gebruik je milde druk, precies genoeg om het meer oppervlakkige weefsel te ontspannen. Dit is wat we doen met Yin Yoga.

In Yin Yoga gebruiken we diverse houdingen om stress uit te oefenen op een bepaald gebied in het lichaam. Dit noemen we ook wel het doelgebied. Daarmee stimuleren we de bloedsomloop en de stofwisseling in dat gebied. Hierdoor kunnen mobiliteit, functie en hydratatie verbeteren.

MyoYin is de combinatie van MyoFascial Release en Yin Yoga. Deze twee technieken kunnen los van elkaar beoefend worden, maar kunnen elkaar ook versterken. Hierdoor zul je een nog diepere ontspanning ervaren. Tevens kunnen de yin-houdingen makkelijker worden. We gebruiken diverse soorten ballen, variërend in grootte en hardheid en diverse soorten baltechnieken om het doelgebied te masseren en voor te bereiden op de yin-houding.

Wil jij ook deze manier van self-care leren? Op de lessenpagina kun je zien wanneer je mee kunt doen.