VINYASA YOGA

Vinyasa Yoga is een actievere stijl van Yoga, waarbij we bewegen vanuit de ademhaling. Dat betekent dat de ademhaling ons tempo bepaalt en niet andersom. We beginnen iedere les in Makarasana (de krokodil). In deze houding brengen we de aandacht naar de ademhaling en stimuleren we de natuurlijke ademhaling die ontstaat vanuit het middenrif, ook wel de buikademhaling genoemd. Gedurende de practice proberen we de ademhaling zo natuurlijk mogelijk te houden: soepel, niet geforceerd, zonder haperingen of geluid.

Vanuit de ademhaling creëren we series bewegingen die soepel in elkaar overgaan. Alsof we door de houdingen heen dansen. We streven naar ‘sthira sukham asanam’ in de houdingen: firm but calm. Door de beweging vanuit je center te laten komen, creëren we stabiliteit, maar door de adem soepel en luchtig te houden, ontstaat er ook een mate van ontspanning in de houding.

Er zit altijd een opbouw in de lessen: we beginnen met het rustig in beweging brengen van het lichaam. Voelen hoe het lijf voelt vandaag en van daaruit voeren we de intensiteit van de bewegingen op en de flow waarmee we door de houdingen heen bewegen. Zo bouwen we aan mobiliteit, flexibiliteit en kracht. De houdingen die we uitvoeren zijn geen doel op zich, maar slechts een middel om een doel te bereiken. En jij kunt voor jezelf bepalen wat dat doel is: ontspanning door inspanning, werken aan je conditie of soepeler worden.

Dit is een actievere les en dus misschien niet direct geschikt voor iedereen. Maar wel wordt er rekening gehouden met ieder niveau. Zo zijn er altijd diverse stappen in de houdingen waarmee je de intensiteit kunt opvoeren of juist kunt verminderen. Zo bepaal je zelf hoe inspannend je het maakt. We eindigen altijd weer rustig met houdingen op de mat, waarin we toewerken naar de eindontspanning.

Lijkt het je wat? Kijk op de lessenpagina wanneer je een les kunt uitproberen.