YOGALESSEN

Yoga, je hoort het tegenwoordig overal om je heen en toch kan het voor veel mensen ook nog steeds iets heel onbekends zijn. Steeds meer artsen en therapeuten adviseren hun patiënten of cliënten om yoga te gaan doen. Maar als je wilt beginnen met yoga, is het heel nieuwe wereld. Een wereld met een eigen taal en allemaal termen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Dus waar moet je beginnen? Er zijn niet alleen heel veel verschillende studios tegenwoordig, maar ook ontzettend veel verschillende soorten yoga. Van een spirituele benadering tot heel concrete anatomische benadering. Van heel actief tot heel passief. Van ’s ochtends tot ’s avonds. Van groepslessen tot privéles, en ga zo maar door.

Wanneer je start met het beoefenen van yoga is het belangrijk dat je de tijd neemt om een vorm van yoga te vinden die op dat moment het beste bij jou past. Die het beste invulling geeft aan jouw behoeften. Want hoewel het verwarrend kan zijn dat er zoveel keuze is, die keuzemogelijkheid biedt je ook optie om een les te vinden waar jij je goed bij voelt op een tijdstip wat voor jou het beste werkt. Dus probeer eerst voor jezelf te bepalen wat de reden is dat je yoga wilt gaan doen. En van daaruit zoek je een les die daar het beste bij aansluit.

Daarnaast is yoga ook iets heel persoonlijks. Iedere docent geeft op een andere manier les. En ook dat moet bij jou passen. Stemgeluid is bijvoorbeeld iets heel specifieks. Zonder dat het iets zegt over de kwaliteit van een docent, kan alleen het stemgeluid er al voor zorgen dat je een docent of een les als ‘prettig’ ervaart. Maar het kan ook zijn dat de docent of de les iets bij je losmaakt. En hoe jij daar mee om gaat is helemaal aan jou.

Yoga is namelijk meer dan alleen die lichamelijk uitvoering van uiteenlopende houdingen. Of in ieder geval, het kan veel meer zijn als jij dat wilt. Natuurlijk, dat fysieke aspect is een groot onderdeel en voor veel mensen het enige. En dat is helemaal goed. Het is namelijk een geweldige manier om het lichaam in beweging te houden en daarmee het lichaam gezond en soepel te houden. Maar als je er voor open staat, kan yoga nog veel meer voor je doen. Het kan je helpen meer en beter te ontspannen, waardoor je wellicht ook beter zult slapen. Het kan je helpen je fysieke en emotionele grenzen beter te leren kennen, waardoor je ze ook beter kunt bewaken en beter voor jezelf kunt zorgen. Yoga is ontzettend breed en ik probeer het als docent zo toegankelijk mogelijk te maken. Aan de ene kant probeer ik het simpel te houden, maar ik bied mijn deelnemers wel de mogelijkheid om er meer mee toe doen. En wat jij daar uit meeneemt, is helemaal aan jou.