Functional Anatomy (50hrs)

Anatomical Variation, Flexibility vs. Skeletability, Functional Anatomy

Anatomie is nog steeds vaak een onderbelicht onderdeel in veel yoga opleidingen. Terwijl Yoga docenten continu bezig zijn met de beweging van het menselijk lichaam. In al mijn lessen, workshops en trainingen werk ik vanuit de functionele benadering van yoga. Dat betekent dat de houdingen geen doel op zich zijn, maar een middel om een bepaald doel te bereiken. En dat doel kan per yogastyle of per yogahouding verschillen. Het gaat er dus niet om hoe een houding eruitziet, maar hoe de houding voelt in jouw lichaam. De functionele benadering van yoga zorgt er ook voor dat er geen perfecte yogahouding bestaat: iedere positie van een hand of voet helpt of belemmert ons in het bereiken van het doel of doelgebied.

Het uitgangspunt is altijd dat ieder lichaam uniek is. Iedereen heeft een unieke botstructuur. De meest effectieve manier om dat doel of doelgebied te bereiken zal dus voor ieder lichaam anders (kunnen) zijn. Daarom werk ik zo min mogelijk met algemene aanwijzingen, want dat zou ervoor zorgen dat een deel van de deelnemers hun lichaam zal forceren in een houding die enerzijds het doel of doelgebied niet zal bereiken, maar daarnaast ook juist het risico creëert op blessures.

“What is medicine to one person, can be poison for another.” -Jo Phee

Iedereen is van nature ‘goed’ in bepaalde houdingen en minder ‘goed’ in andere houdingen. Enerzijds heeft dit te maken met de mate van flexibiliteit in het zachte weefsel in het lichaam. Flexibiliteit kun je beïnvloeden door veel te oefenen. Practice and all is coming. Aan de andere kant heeft het te maken met skeletability: de vorm en proportie van je botten die bepaalt wanneer je het punt van compressie bereikt. En wanneer je in een houding compressie ervaart, kun je oefenen tot je een ons weegt, maar tenzij je invloed kunt uitoefenen op de vorm van je botten, zul je daar niets aan kunnen veranderen. De kunst is dus om voor jezelf het verschil te leren voelen tussen flexibiliteit en compressie.

“It’s not your truth until you’ve experienced it.” -Jo Phee

Deze training is niet puur theoretisch, we gaan de opgedane kennis direct in de praktijk brengen en aan den lijve ondervinden hoe verschillende lichamen reageren in diverse houdingen.

Functional Anatomy

Functional Yoga

Skeletal Segments

Myofascial Groups

Skeletal Variation

Skeletability

About Joints

Anatomical Study

Shoulders

Spine

Hips

Knees

Ankles

Arms

Anatomy 101

Muscles

Tendons

Ligaments

Connective Tissue

Bones

Joints

Practical Anatomy

Compression

Posture Lab

Human Specimens

Peer Review

Yoga Pose Analysis

Common Dysfunctions

Naast de 5 lesdagen kun je ook een aantal huiswerkopdrachten verwachten die je in je eigen tijd dient uit te voeren. Om in aanmerking te komen voor het certificaat word je verwacht alle uren aanwezig te zijn en alle huiswerkopdrachten te voltooien (binnen een maand na afronding van de module).

Voor wie is deze training bedoeld? -> Ervaring met Yoga is niet vereist, maar wel een pré. Deze training is ontworpen voor iedereen die interesse heeft in functionele anatomie. Zowel als persoonlijke ontwikkeling, voor de verdieping van de eigen yoga-beoefening als ook om les te geven.

Trainingsdagen: 27-28-29 september & 11-12-13 oktober 2024

Trainingslocatie: Sterrig Studio, Wolvega

Jouw investering: € 899

Wat krijg je daar voor terug: 2 volle lesweekenden, inclusief snacks, koffie en thee, en een zeer uitgebreide goodiebag inclusief een prachtige manual als naslagwerk.

Deze training is Yoga Alliance gecertificeerd en de uren zijn te registeren als CE-uren (continued education).

Voor inhoudelijke vragen over deze training kun je altijd rechtstreeks contact opnemen via info@angelayoga.nl. Voor praktische vragen en aanmelden kun je rechtstreeks contact opnemen met de host via info@sterrigopleidingen.nl