LIVESTREAM YOGA

Een groot deel van de lessen die gegeven worden in de studio is ook toegankelijk vanuit huis. Deze lessen worden rechtstreeks via Zoom in een livestream gedeeld voor iedereen die aan de les wilt meedoen. Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een yogales via de livestream mee te doen. Zo kun je verkouden zijn, waardoor je niet naar de studio kunt komen. Soms lukt het niet qua tijd om naar de studio te komen en red je het wel om vanuit huis mee te doen. Misschien vind je het prettiger om vanuit het comfort van je eigen woning mee te doen in plaats van de groepssetting van een les in de studio. Je kunt zelfs vanaf je vakantie-adres inchecken en mee doen.

Een aantal tips & tricks voor het volgen van yogalessen via de livestream:

 • Log in op de Zoom-meeting 5-10min voor de les begint.
 • Maak bij voorkeur gebruik van de direct-link, zodat je geen wachtwoord en/of meeting-ID nodig hebt.
 • Mocht je problemen ervaren met de verbinding, je beeld of je geluid kun je het beste even uitloggen en opnieuw inloggen.
 • Richt de camera bij voorkeur op je mat, zodat ik jou tijdens de les kan zien en aanwijzigingen/alternatieven kan geven. (Als je liever jouw camera uitschakelt, mag dat uiteraard ook.)
 • Aan het begin van de les schakelt de docent alle microfoons van de deelnemers uit (mute), om zo min mogelijk ruis te hebben tijdens de les. Dat kun je zien aan de streep die door het microfoontje staat bij jouw naam. Dat betekent dus dat niemand jou kan horen, maar jij kunt mij nog wel gewoon horen.
 • Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van een aparte microfoon voor het duidelijkste geluid. Deze vangt echter vrijwel geen omgevingsgeluid op en dus ook geen achtergrondmuziek. Als je het prettig vindt om rustige muziek te horen tijdens de les, kun je die het beste zelf aanzetten in je eigen ruimte. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor een Spotify playlist. (Klik hier voor een playlist die ik vaak gebruik in de les.)
 • Heb je tijdens de les een vraag, kun je het beste gebruik maken van de chat-functie binnen Zoom. Of je kunt digitaal je hand opsteken in Zoom. Dan verschijnt er een handje in jouw scherm, waardoor ik snel kan zien dat je een vraag hebt. Doordat ik gebruik maak van een externe microfoon, komt er bij mij namelijk geen geluid meer door, dus ik kan je helaas niet horen.
 • Afhankelijk van je instellingen kan het zijn dat je iedereen ziet of alleen mij. Dit kun je regelen door te kiezen voor ‘Speaker View’ in plaats van ‘Gallery View’. Afhankelijk van het apparaat waarop je kijkt, kun je dit meestal selecteren rechts bovenin beeld. Kies voor Speaker View om mijn scherm groot in beeld te houden tijdens de les.

LIVESTREAM LESSCHEMA

Uitleg voor het gebruik van Zoom voor de livestream yogalessen

Zoom via smartphone of tablet

De makers van Zoom hebben een speciale app ontwikkeld. Hiermee kun je niet alleen thuis, maar ook onderweg deelnemen aan een les. Om mee te doen aan een livestream yogales via Zoom heb je een link of toegangscode nodig. Deze ontvang je van de docent ruim voor aanvang van de les per mail. Dus houd je mailbox (en spam) goed in de gaten. Heb je deze niet ontvangen? Vraag er dan om bij de docent. Je hoeft niet zelf een account aan te maken.

Volg deze stappen zodra je de toegangsgegevens hebt:

 1. Open de Zoom-app en tik op Join a Meeting.
 2. Voer het Meeting ID in bestaande uit 9 nummers.
 3. Kies eventueel een nieuwe schermnaam en geef aan of jouw camera en microfoon aan moeten staan (laat wit voor aan).
 4. Tik op Join en voer het wachtwoord voor de sessie in.
 5. Je wordt nu aan de sessie toegevoegd. Eventueel moet de host (de docent) jou toelaten (hiervan krijgt hij/zij een melding).

Ben je toegelaten tot de sessie? Dan zie je onderin je scherm verschillende opties. Je kunt hier bijvoorbeeld je camera en microfoon in- en uitschakelen. Zoom is goed in het onderdrukken van achtergrondgeluid. Bevind je je in een luidruchtige omgeving, dan raden we alsnog aan om je microfoon uit te schakelen. Door op Participants te tikken zie je wie er nog meer meedoet aan de sessie.

Zoom op de computer (desktop of laptop)

Zit je thuis, dan is het misschien fijner om je computer te gebruiken. Ook hier gaan we ervan uit dat je van de docent de toegangsgegevens hebt gekregen. Deze ontvang je ruim voor aanvang van de les per mail. Dus houd je mailbox (en spam) goed in de gaten. Heb je deze niet ontvangen? Vraag er dan om bij de docent. Je hoeft niet zelf een account aan te maken.

Volg deze stappen zodra je de toegangsgegevens hebt:

 1. Download Zoom Client for Meetings op de website van de ontwikkelaar en installeer het programma.
 2. Open het programma en klik op Join a Meeting.
 3. Vul de inloggegevens in en geef aan of jouw camera en microfoon gebruikt mogen worden.
 4. Klik op Join en voer het wachtwoord in.
 5. Op de Mac krijg je wellicht de vraag of je Zoom.us toestemming wil geven om verschillende mappen en sensoren te gebruiken. Geef hier toestemming voor.
 6. Zit je in de sessie? Beweeg dan even met je muis om de knoppen onderin het scherm tevoorschijn te halen.
 7. Klik linksonder op het cameraatje en microfoontje om deze in- en uit te schakelen.

Standaard verschijnen de andere deelnemers rechtsboven in een apart venster. Je kunt dit venster heen en weer slepen en zo groot maken als je zelf wil; de formaten van de camerahokjes worden automatisch aangepast.